Karaténklasszikusok: A fantasztikusan suttogó David Attenborough és a láncfűrészt utánzó kanos lantfarkú madár

Sokan látták már, de sohasem lehet elégszer megnézni ezt a maga nemében tökéletes, mindössze 2 perc 57 másodperces BBC-klasszikust. 

A feszültséget David Attenborough hosszú másodperceken át tartó, furcsán zárkózott arccal bemutatott csörtetése teremti meg az ausztrál dzsungel aljnövényzetében. Vajon mit titkolhat ez az ember? És miért pont itt titkolja?

Hová tart? Miért van a kezében látcső a sűrű sisnyásban? Semmit sem tudunk, de érezni, hogy itt valami Nagy Dolog készül.

A következő snitt bravúros indítása tanítani való: a főhős tátott szájjal úgy csodálkozik rá valamire, mint egy nyolcvanas évek végi Sat1-os bajor szexkomédia egyik érett férfiszereplője

Hogy a következő pillanatban a szemünk előtt materializálódjon a másik főhős, a szintén kanos lantfarkú madár:

Attenborough ezen a ponton maffiafilmes torokhangon kezd suttogni a háttérből, szép főhajtásként a szervezett bűnözésről szóló mozgóképes alkotások és kukkolókultúra felé, pillanatok alatt lebontva a fajok közötti korlátokat. 

Merész közelik formájában ismerkedünk meg ezután a lantfarkú főhőssel

illetve kézműves - pontosabban csőrműves és lábműves - módszerrel készült fellépőhelyével

Az expozíció után lemdületbe jön a film. Most következik a Kacagó Jancsi átveréséről szóló, izgalmas vágásokkal operáló bolondos musicalbetét:

Aztán, talán szintén egyfajta főhajtásként, a pornófimekhez hasonlóan a felétől kezd kibontakozni a lényeg: a lantfarkú elkezd nem madarakat utánozni.

Hogy a film fináléjában a hevesen váltakozó közelképek alatt-mögött-fölött, igazi összművészeti alkotáshoz méltóan a hangsáv bontsa ki a nagyszabású befejezést.

Szép volt, Mr Attenbouruogh, szép volt, BBC és még szebb volt, Mr Lantfarkú Madár!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.