Koronát viselő vírusok és boldog otthonlét: gyerekrajzok a járványról

Várjuk a vírus, járvány, karantén témájú gyerekrajzokat - kiabáltuk az éterbe pénteken, egyszerűen, mert kíváncsiak vagyunk, hogyan csapódik le a kisebbek fejében ez az egész furcsa, új valóság, amit a koronavírus-járvány hozott el.

Azt kértük olvasóinktól, fotózzák le és küldjék el a környezetükben élő gyerekek járvány tematikájú rajzait, egy rövid leírással - lehetőleg az alkotó szavaival -arról, mit ábrázolnak.

Legnagyobb örömünkre nagyon sok pályamű érkezett, annyi, hogy nem tudjuk ebben a posztban mindet megmutatni. De lesz még a járvány lecsengéséig alkalom, amikorra érdemes lehet tartalékolni azt a fajta feelgood élményt, amit az ilyen rajzok nézegetése nyújthat, szóval folyt. köv.

Megfejteni, milyen lény is az a vírus

A járvány legérdekesebb figurája a gyerekek számára egyértelműen a koronavírus, a SARS-CoV-2 maga. A legtöbb beérkezett rajz azt próbálja megfejteni: hogy néz ki, hogyan terjed, és úgy általában, hogyan viselkedik?

A 4 éves Boldizsár anyukája szerint „még nem nagyon érti, hogy a vírus olyan pici, hogy szabad szemmel nem látható - hiszen ő számos fotót látott róla. Ezért a családdal való Facetime-oláskor rendszeresen megkérdezi, hogy a családtagok láttak-e már a lakásukban koronavírust, ha igen, lennének-e kedvesek megmutatni a kamerában, és az különösen érdekli, hogy milyen színű volt az a vírus.” Ő kéknek ábrázolja, mert ez az saját kedvenc színe is.

Boldizsár rajzát "know your enemy" jeligére küldte be az édesanyjaGrafika: Boldizsár (4)

Az 5 éves Ábel szerint mindenképpen kell, hogy szeme is legyen a vírusnak, ahogy mindenkinek, aki látni akar.

„5 éves kisfiam lerajzolta a vírust (balra), és persze mellé magát is. A vírusnak egy nagy szemet is rajzolt, hisz ha nincs neki, akkor nem lát. Azt mondja, hogy azért van járvány, mert az emberek kitakaróznak este, és megfáznak reggelre, ezért lesznek betegek.”Grafika: Ábel (5)

Sámuel (szintén 5 éves) viszont merőben másképp képzeli el a vírust.

Grafika: Sámuel (5)

A 7 éves Mirkó szerint sem egy szerethető figura:

„Mirkó múlt hét elején megfestette és most összefoglalja: "Ez egy koronavírus. Ki szereti ezt?" A mozaikos szövegelrendezés azt hiszem, az abszurd idők természetéből is fakad.”Grafika: Mirkó (7)

Ki szereti? Hát ki, senki! Olyannyira, hogy egyik olvasónk, Ágnes szerint gyerekei, a 4 éves Mimi és a 7 éves Marci koronavírus-bábokkal riogatják egymást már két hete, nagyjából, mióta a járvány miatt bezártak az iskolák. Így néz ki az egyik, kettejük közös alkotása:

Grafika: Mimi (4) és Marci (7)

De a gyerekek az empátia örökké megbízható forrásai. Az 5 éves Piroska azt ábrázolta, milyen rossz élmény lehet most gyerek koronavírusoknak gyógyszerrel támadó felnőttek elől menekülniük.

Gyerek koronavírusok menekülnek a gyógyszerrel támadó felnőttek elől.Grafika: Piroska (5)

Mi ez a sok új, furcsa szabály?

Több olyan rajz érkezett, ami a járvány miatt bevezetett óvintézkedések nyomán megváltozott mindennapokat ábrázolja.

A 10 éves Rozi „online rajzból” kapta házi feladatként, hogy rajzolja le, hogy telik egy napja karantén idején.

Rozi "online rajzból" kapta a házi feladatot, rajzolja le, hogy telik egy napja karantén idején.Grafika: Rozi (10)

A második osztályos Maja láthatóan fittyet hány arra, hogy a kedvenc játszóterén most vírusok randalíroznak, ő köszöni szépen, remekül érzi magát bent a házban.

A második osztályos Maja rajza, amit házi feladatként készített pár napja. Anyukája kommentárja: "A lányok remekül érzik magukat itthon amíg a vírusok kint randalíroznak."Grafika: Maja

A 7 éves Előd és családja is komolyan veszik a kijárási korlátozásokat (vagy legalábbis remekül magukévá tették az új szabályokat).

A rajz címe: "A három varázsige: 1. Játssz, dalolj és nevess! 2. Moss kezet! 3. Maradj otthon!"Grafika: Előd (7)

A legjobb oktatógrafikák

Sok gyerek fejében az óvintézkedésként bevezetett, a szülőktől, a tévéből, az internetről naponta hallott-látott szabályokkal kapcsolódik össze leginkább a koronavírus-járvány.

Ezt a fantasztikus rajzot a 8 éves Nóra helyében például biztosan eladnám egy kifejezetten gyerekeknek szóló járványügyi tájékoztató kampányhoz:

„Nóri korona tanácsai”Grafika: Nóra (8)

És ha már kézmosás:

Emma a járvány egyik legfontosabb használati tárgyát, a kézfertőtlenítő tubust tuningolta fel egy pompás rajzzal, amin "Sanyi macska szembeszáll a koronavírus-bandával".Grafika: Emma (11)

A 7 éves Iván rajza egy képben foglal össze mindent, amit tudományos és társadalmi szinten tudni lehet a vírus terjedéséről.

A 7 éves Iván Brüsszelből a koronavírus örökítőanyagát is ismeri, csakúgy, mint a járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket.Grafika: Iván (7)

A vírus terjedéséről.

A 8 éves Mátyás anyukája két rajzot is küldött nekünk, ennek itt komoly figyelemfelhívó értéke van: a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb.Grafika: Mátyás (8)

Ami Iván rajtáról lemaradt, az biztosan benne van Vera könyvében (!). Ajánljuk azoknak, akik egy helyről szeretnének összeszedni mindent, amit a kórokozóról és az ellene folytatott küzdelemről tudni lehet.

Könyv a koronavírusról. Minden, amit a kórokozóról és az ellene folytatott küzdelemről tudni lehet.Grafika: Vera (7)

De aggodalomra semmi ok, a 9 éves Lili szerint olyan elő sem fordulhat, hogy egész nyáron ez legyen mindannyiunk valósága:

A kép címe: "Ez nem fog nyárig tartani!"Grafika: Lili (8)

A fejlécben látható kép a 7 éves Szonja munkája. Az alkotó kommentárja: „Kábé így néz ki a vírus, amikor lappang.”

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.