Remek színészek olvasnak fel az otthon tanuló diákoknak

„Járványhelyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat, hiszen a színházak bezártak. A diákok nem járhatnak iskolába ugyanezen okból, viszont online oktatásban részesülnek. Úgy gondoljuk, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegek, egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz” - írják a Művészek az Otthoni Oktatásért oldal elindítói.

Céljuk az is, hogy a figyelemfelkeltő videók után diákok elolvassák a teljes műveket, de 

„az is fontos, hogy ez itt és most történik, egy olyan helyzetben, amelyben különösen fontos a szolidaritás, az egymásra figyelés, az összefogás.”

A művek listáját szaktanárok állították össze, és az ütemesen szaporodó videók között többségében olyan kötelezők vannak, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha élményszerű előadásban találkoznak vele a diákok. 

Van sok Ady, Arany, Petőfi és Vörösmarty, de Móricz, Mikszáth, Móra és Örkény is, és persze a nagy karanténszerző, Boccaccio. Felbukkan néhány kortárs, mint mondjuk Háy János, Kemény István és Varró Dániel, vagy ifjúsági szerzők, mint Fekete István, Lázár Ervin, Nyulász Péter. Parti Nagy Lajos pedig maga olvassa fel nagy hazaversét:

Az előadók között felbukkannak tévéből is ismert arcok, például Beck Zoltán, Kamarás Iván, Pokorny Lia és Farkasházi Réka, illetve olyan korszakos színpadi színészek, mint Fodor Tamás, Molnár Piroska és Fullajtár Andrea.